Buurtbelcirkel als oplossing voor eenzaamheid (28-05-2021)

Gewoon, even vragen of gevraagd worden hoe het gaat; het kan een wereld van verschil betekenen. Een buurtbelcirkel kan in die behoefte voorzien. Hoe werkt het en hoe neem je eraan deel? Marleen Granneman en Bernard Geise leggen uit.

Bernard Geise van WOP Schenkel en Marleen Granneman van Aafje (Foto: Jan Kok)

Marleen Granneman van Aafje thuiszorghuizen en -hotels: “De opzet van belcirkel Oostgaarde is een initiatief van Welzijn Capelle, Aafje en de Zellingen. Het idee om buurtbelcirkels in het leven te roepen, ontstond in december 2020, januari 2021. Locaties van welzijns-en zorginstellingen waren gesloten en mensen die toch al niet veel meer buiten kwamen, kwamen nog meer en langer binnen te zitten.”

Bernard Geise, bestuurslid wijkoverleg platform Schenkel: “In zulke omstandigheden bestaat de kans dat je in een negatieve spiraal van stilte en eenzaamheid wegzakt. Wie eenmaal in zo’n situatie belandt, komt daar moeilijk nog uit. Deelname aan een buurtbelcirkel kan een oplossing bieden.”
Marleen: “Even iemand die aan je denkt. Gewoon elke week een praatje van rond een kwartier; even uitwisselen hoe het is. Het is fijn om je verhaal kwijt te kunnen of iemand een luisterend oor aan te bieden. Met zo’n telefoontje doorbreek je de stilte en sleur.”

Hoe gaat het in zijn werk? Bernard: "De mensen die aan een belcirkel deelnemen, krijgen een lijst met namen en nummers. Elke week begint de contactpersoon met een belletje naar de eerste persoon. Vervolgens belt die eerste de volgende op de lijst en zo verder. De laatste belt weer de eerste, waarmee de cirkel rond is.”

Bij sommige mensen is er sprake van een drempel om aan te geven dat ze behoefte aan contact hebben. Bernard: “Het kan ook zijn, dat ze zich niet realiseren wat voor wereld van verschil zo’n kleine stap kan betekenen. Op een gegeven moment wordt zo’n drempel een berg; je komt er niet meer overheen. Maar zodra die eerste stap is gezet, is het ‘Bevrijdingsdag’. De wereld opent zich weer.”

Marleen: “Ook in deze periode is het zaak vooruit te blijven kijken, naar betere tijden. Langzaam maar zeker komen we uit deze pandemie. Het is belangrijk om straks tegen elkaar te kunnen zeggen: ‘Zullen we weer eens naar buiten gaan?”

Wilt u eens per week gebeld worden door een buurtbewoner? En, andersom, iemand bellen voor een praatje? Of meehelpen als vrijwilliger? Aanmelden kan via 010 -70 74 900 en SWTO@welzijncapelle.nu.