75 jaar vrijheid met 75 Capelse interviews (20-02-2020)

Vandaag is het precies 75 dagen voor de viering van 75 jaar vrijheid in Nederland en dus ook in Capelle. In aanloop naar deze bijzondere 5 mei plaatsen we iedere dag een interview met een Capellenaar over de betekenis van Vrijheid op onze Facebookpagina. Verhalen van mensen die een oorlog hebben meegemaakt of wiens familieleden de oorlog hebben meegemaakt. Verhalen van jong en oud over hoe zij vrijheid beleven en wat vrijheid voor hen betekent.

Denk-en-doe-meefonds

Het communicatiebureau Rijken en Jaarsma heeft vorig jaar gehoor gegeven aan de oproep van de burgemeester om met een idee te komen voor de viering van 75 jaar vrijheid. Het thema van de viering is dit jaar ’Geef Vrijheid door’. Het bureau kwam met het idee om 75 interviews te houden over de betekenis van vrijheid. Het afnemen, bundelen en verspreiden van de verhalen sluit goed aan bij dit thema. Het Denk en doe mee fonds heeft hiervoor een bijdrage verleend.

Het eerste interview is met burgemeester Oskam: ‘Straks vieren we 75 jaar vrijheid. Goed dat we daar bij stilstaan en er met elkaar over praten. Mijn ouders maakten de oorlog mee. Vrijheid is een universeel begrip, maar wordt overal anders ervaren en is cultureel bepaald. Laten wij hier in Capelle verantwoordelijk met die vrijheid omgaan.’

We bieden de interviews in boekvorm aan op 5 mei tijdens het bevrijdingsfestival op het Stadsplein en in het Isala Theater. 

Activiteiten in aanloop naar 5 mei

In aanloop naar de 75e Bevrijdingsdag organiseren we tal van activiteiten door de hele stad. Zo is er een gedichtenwedstrijd voor scholieren, een debatwedstrijd en een gratis familie theatervoorstelling in het Isalatheater.

Op onze pagina 75 jaar vrijheid vindt u een actueel overzicht van alles rondom de viering van 75 jaar vrijheid in Capelle. Daar kunnen ook andere activiteiten aangemeld worden.

De activiteiten voor 75 jaar Vrijheid Capelle zijn mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland en de Van Cappellen Stichting.