Coronavirus

Het coronavirus heeft het leven veranderd van ons allemaal. Op deze pagina vindt u de laatste informatie voor inwoners en ondernemers. 

Vermijd drukte, houd 1,5 meter afstand

Samen moeten we de controle over het coronavirus houden en zorgen dat we elkaar niet besmetten. Dit lukt alleen als we ons aan de regels houden. Een overzicht van de regels van dit moment vindt u op de website van de Rijksoverheid. Op de routekaart vindt u de regels die gelden bij verschillende risiconiveaus in de regio. 

De website corona.steffie.nl van de Rijksoverheid legt duidelijk uit wat het coronavirus is en wat de regels zijn.

Basisregels voor iedereen

Basisregels voor iedereen

 • Heeft u klachten? Blijf thuis. Laat u testen.  Bent u ook benauwd en/of heeft u koorts? Dan moet iedereen in huis thuisblijven.
 • Werk zoveel mogelijk thuis.
 • Houd 1,5 meter afstand.
 • Vermijd drukte.
 • Was vaak uw handen.
 • Draag een mondkapje in winkels en binnen op openbare plekken. Vanaf 1 december wordt dit verplicht.

Download de app CoronaMelder

De CoronaMelder app houdt bij, bij welke mensen u langer dan 15 minuten in de buurt was. Dit gebeurt zonder dat namen bekend zijn. Blijkt later dat 1 van die mensen besmet was? Dan hoort u dat. U weet dan dat u moet opletten op klachten van het virus. En dat u zich dan moet laten testen. Dit werkt alleen als zoveel mogelijk mensen de app gebruiken. Download daarom de CoronaMelder app op www.coronamelder.nl

Mondkapjes

Bezoekt u het gemeentehuis of de gemeentewerf? Dan vragen we u een mondkapje te dragen over neus, mond en kin. Vanaf 1 december wordt dit verplicht. Aan onze Capelse winkeliers vragen wij het volgende:

 • vraag ook in uw winkel bezoekers en medewerkers mondkapjes te dragen
 • vraag medewerkers vaak en goed de handen te wassen en bied aan klanten een ontsmettingsmiddel aan
 • laat een maximaal aantal bezoekers tegelijk toe om drukte te voorkomen

Vanaf 1 december is het dragen van mondkapjes verplicht in winkels en andere openbare plaatsen. 

Testen op het virus

Heeft u klachten? Bijvoorbeeld: verkoudheid, hoesten, verhoging of ruikt en proeft u opeens niets meer? Dan kunt u zich gratis laten testen op het coronavirus bij een van de teststraten.

Maak alleen een afspraak voor een test als u op dit moment klachten heeft die passen bij het coronavirus. Zonder klachten heeft de coronatest geen zin. Binnenkort wordt het mogelijk u ook te laten testen als u nog geen klachten heeft. Bijvoorbeeld als u contact had met iemand met corona. Hou daarvoor de berichten in de gaten. 

Afspraak maken

Heeft u klachten? Bel dan met het landelijke nummer 0800 - 1202 of met de GGD Rotterdam-Rijnmond via 010 - 443 81 00 voor een afspraak (hiervoor heeft u uw BSN-nummer nodig). U kunt ook online een afspraak maken op de website www.rijksoverheid.nl/coronatest (hiervoor heeft u uw DigiD nodig).

Blijf verder thuis en ga alleen naar buiten voor de test. 

Hoe werkt het?

De website corona.steffie.nl van de Rijksoverheid legt duidelijk uit hoe een corona test werkt.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid of GGD Rotterdam-Rijnmond

De laatste informatie over corona

Landelijke informatie

U vindt de laatste informatie en veel gestelde vragen op de website van het RIVM. Of bel met het landelijke nummer 0800 – 1351 (elke dag tussen 8.00 en 20.00 uur). U kunt ook de GGD Rotterdam bellen 010-443 80 31 (van maandag tot en met vrijdag).

Informatie over corona in andere talen vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Regionale cijfers

Meer informatie over het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en andere cijfers uit de regio vindt u op het Regionaal Dashboard van de Rijksoverheid. De laatste regionale cijfers staan ook op de website van GGD-Rijnmond

Dienstverlening gemeente

Ook wij hebben verschillende maatregelen genomen. Onze dienstverlening gaat zo veel mogelijk door.

Gemeentehuis/Publieksbalies

De balies van Publiekszaken zijn open op de normale openingstijden. We werken alleen op afspraak. Zo wordt het niet te druk in de hal. Voor het afhalen van documenten zoals een rijbewijs, paspoort, ID-kaart of gehandicaptenparkeerkaart maakt u een afspraak.

Online aanvragen
Heeft u een akte, uittreksel of ander product nodig? Kijk dan op deze website of u dit digitaal aan kunt vragen. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact met ons op met Facebook of Twitter. U kunt ook het contactformulier gebruiken of bellen op telefoonnummer 14010.

Regels bij bezoek aan het gemeentehuis

 • Kom maximaal 5 minuten voor uw afgesproken tijd naar het gemeentehuis. Zo zorgen we dat er niet te veel bezoekers in 1 keer zijn. 
 • Kom, als dat kan, alleen naar het gemeentehuis.
 • In het gemeentehuis vragen we iedereen van 13 jaar en ouder een mondkapje te dragen. Vanaf 1 december wordt dit verplicht. Voor identificatie kunnen we u vragen het mondkapje even af te doen.
 • Ontsmet uw handen als u binnenkomt
 • Volg de looproutes
 • Houd 1,5 meter afstand
 • Heeft u gezondheidsklachten? Zoals hoesten, keelpijn, neusverkoudheid of koorts? Stel uw bezoek dan uit.

Balie Sociale Zaken IJsselgemeenten

De balie van de afdeling Sociale Zaken is open op dinsdag en donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur. U kunt alleen komen als u een afspraak heeft. We vragen iedereen van 13 jaar en ouder een mondkapje te dragen. Vanaf 1 december wordt dit verplicht. Maak een afspraak via www.ijsselgemeenten.nl. Of bel de informatielijn van Sociale Zaken op nummer: 010 - 284 84 57 op werkdagen tussen 8.00 en 12.00 uur.

Ook vindt u veel informatie en formulieren op www.ijsselgemeenten.nl

Trouwen of geregistreerd partnerschap

Geplande huwelijken of geregistreerd partnerschap in het gemeentehuis gaan in aangepaste vorm door. Het maximaal aantal gasten tijdens de ceremonie bij een:

 • gratis huwelijk of geregistreerd partnerschap: 6 personen, dit zijn het bruidspaar en 4 getuigen
 • betaald huwelijk of geregistreerd partnerschap: 30 personen, dit zijn het bruidspaar en 28 gasten (inclusief de getuigen)
 • Wij vragen iedereen van 13 jaar of ouder mondkapjes in het gemeentehuis te dragen. Vanaf 1 december wordt dit verplicht. Als u zit tijdens de ceremonie kunt u ze afdoen.

Wij begrijpen dat de ceremonie er zo heel anders uit gaat zien dan dat u voor ogen had. Als u uw huwelijk of geregistreerd partnerschap wil verzetten, neem dan contact op via telefoonnummer 14010 of publiekszaken@capelleaandenijssel.nl.  

Milieustraat 

Kom alleen naar de milieustraat als het echt nodig is. We kunnen een beperkt aantal auto’s tegelijk toegelaten. De wachttijd kan dus oplopen. Bekijk de openingstijden op de pagina Milieustraat. Bij de milieustraat gelden de coronaregels: houd 1,5 meter afstand en blijf thuis met gezondheidsklachten als verkoudheid, keelpijn, koorts en hoesten.

Gemeentewerf

Brengt u een bezoek aan de gemeentewerf? Dan vragen we iedereen van 13 jaar en ouder een mondkapje te dragen. Vanaf 1 december wordt dit verplicht.

Fietsenstallingen

Er is nu geen bewaking bij de gemeentelijke fietsenstallingen bij winkelcentrum De Koperwiek/metrostation Capelle-Centrum en bij winkelcentrum/metrostation De Terp. Wel kunt u op eigen risico de fietsenstalling gebruiken.

Gemeenteraad

Alle vergaderingen vinden voorlopig digitaal plaats. Daarom kunt u de openbare vergaderingen thuis live volgen. U kunt de vergaderingen live bekijken of beluisteren via de raadskalender en www.capelleaandenijssel.nl/raadlive. De vergaderingen vanuit de raadzaal worden live uitgezonden op videobeeld en ondertiteld. Vergaderingen uit andere zalen kunt u alleen met geluid volgen. U kunt ook later naar vergaderingen luisteren en kijken in de raadskalender

Ouderen en kwetsbaren

Heeft u hulp nodig?

Heeft u hulp of ondersteuning nodig? Dan kunt u contact opnemen met Welzijn Capelle via telefoonnummer 010 - 707 49 00 of mail naar aanmelding@welzijncapelle.nu. Buiten kantooruren, in het weekend en op feestdagen kunt u voor een luisterend oor contact opnemen met de Luisterlijn. Dit kan via 010 - 436 23 23 (alleen lokale kosten) of het landelijke telefoonnummer 0900 - 0767.

Bent u mantelzorger? Zorgt u voor een familielid en kunt u extra steun gebruiken? Kijk dan op de website van Welzijn Capelle voor meer informatie. 

Welzijn Capelle en Voedselbank Capelle geven tijdelijk ook voedselpakketten aan mensen die zelf niet naar een winkel kunnen. 

Wilt u helpen?

Het Rode Kruis heeft een aantal tips voor wat u kunt doen voor ouderen en kwetsbaren.

Iedereen die meer wil doen dan ‘een oogje houden op de buren’ kan zich aanmelden bij de vrijwilligersvacaturebank (VIP) van Welzijn Capelle www.capelledoet.nl. Het VIP van Welzijn Capelle kijkt waar vrijwillige inzet het hardste nodig is. U kunt ook bellen naar  010 - 264 02 20.

Samen tegen eenzaamheid

Veel organisaties hebben hun activiteiten aangepast. Vaak zijn dit activiteiten om elkaar te ontmoeten en tegen eenzaamheid. Juist nu willen we laten zien dat mensen elkaar willen helpen. We delen daarom deze activiteiten via een nieuwsbrief.

Heeft u ook een activiteit of zoekt u samenwerking?

Heeft u ook een activiteit die u in deze nieuwsbrief wilt laten zien, of zoekt u samenwerking bij het uitvoeren van uw plan? Stuur dan een mail met toelichting en uw vraag aan f.van.der.perk@capelleaandenijssel.nl en d.keers@capelleaandenijssel.

Ondersteuning voor ondernemers

Lokale hulp

 • Betaling gemeentelijke belastingen

Heeft u als Capelse ondernemer door corona problemen met betalen van uw aanslag gemeentelijke belastingen? Bel dan naar 14010.

 • Overige gemeentelijke rekeningen

Heeft u als Capelse ondernemer door corona problemen met het betalen van een gemeentelijke rekening? Mail dan naar debiteuren@capelleaandenijssel.nl.

Maatregelen voor ondernemers

Wilt u weten welke coronaregels voor u als ondernemer gelden? Kijk dan op de website van de rijksoverheid.nl of op website van de Kamer van Koophandel.

Contact team Economische Zaken

Heeft u vragen over ondernemen in Capelle? Mail dan naar het Team Economische Zaken: ondernemersloket@capelleaandenijssel.nl. Een persoonlijke afspraak is nu niet mogelijk.

Landelijke hulp

 • Tozo: Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers

Ondernemers met dringende financiële problemen door de maatregelen tegen corona kunnen de Tozo aanvragen. De Tozo is een uitkering voor levensonderhoud en/of een lening voor bedrijfskapitaal. Ondernemers uit Capelle kunnen hun aanvraag doen via de website van het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) van de gemeente Rotterdam. Op de website vindt u veel antwoorden op vragen en de laatste informatie. Kijk voor u belt of mailt naar RBZ of uw vraag erbij staat.

Sinds 1 oktober kunt u het vervolg op deze regeling, de 'Tozo 3' aanvragen. Het RBZ verlengt uw uitkering niet automatisch. Daarom moet u een nieuwe aanvraag doen.

Ga naar de website van het Regionaal Bureau Zelfstandigen 

 • Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)

De overheid heeft de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) ingevoerd. Daarmee worden werkgevers die minder omzet hebben door het coronavirus geholpen. Werkgevers kunnen met de NOW werknemers in dienst houden en hun loon doorbetalen. Het UWV behandelt de aanvragen.

U vindt meer informatie over de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) op de website van het UWV. Kijk voor meer corona - informatie op de website van het UWV.

 • Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)

De tegemoetkoming is voor mkb-ondernemers en zzp’ers die door de coronacrisis veel omzet verliezen en problemen hebben met het betalen van hun vaste lasten. Ondernemers die voor de TOGS-regeling in aanmerking kwamen, kunnen ook gebruikmaken van de TVL. Daarnaast moet u voldoen aan de overige voorwaarden. De getroffen sectoren staan op de lijst met vastgestelde SBI-codes. Kijk voor meer informatie over de TVL op de website van de Rijksdienst voor ondernemers (RVO).

Benieuwd welke coronaregelingen u kunnen helpen?

Op www.coronacalculator.nl kunt u berekenen welke coronaregelingen uw onderneming kunnen helpen. U krijgt meteen inzicht in uw mogelijkheden voor vergoedingen van overheden en financiële instellingen. De calculator is een initiatief van VNO-NCW en MKB -Nederland.

Ondernemen tijdens de coronacrisis

Coronaregels voor bedrijven

Ondernemen in een 1,5-metersamenleving is een grote uitdaging. Branches hebben hard gewerkt aan protocollen om de nieuwe situatie zo werkbaar mogelijk te maken. Want hoe moet u omgaan met de 1,5-meterregel en hoe houdt u het werkbaar. De protocollen zijn opgesteld in samenwerking met de VNO-NCW, MKB-Nederland en de Rijksoverheid. In een protocol staan de basisafspraken per branche waar iedereen zich aan moet houden. Op www.mijncoronaprotocol.nl vindt u per branche de protocollen. 

Meer informatie en veel gestelde vragen

Op de site van de Kamer van Koophandel en de Rijksoverheid staat veel informatie en vindt u het antwoord op uw vragen over ondernemen tijdens de corona-crisis.

Kinderen/Jeugd

Kinderlabs

De Kinderlabs in Schollevaar en Middelwatering zijn open en organiseren leuke activiteiten. Nu wel in kleinere groepjes en vaker buiten, zodat iedereen gezond blijft. Kijk op de website van Welzijn Capelle voor meer informatie. 

Jongerenwerk Capelle

Jongerenvoorziening 't Pleintje, aan de Bongerd 14 in Capelle Schenkel, is een plek voor jongeren waar workshops en activiteiten worden georganiseerd. Vanwege de maatregelen is dit niet mogelijk. Het jongerenwerk is daar nu gestart met één op één jongerencoaching. Kijk voor meer informatie op de website van Welzijn Capelle

Sport

Kinderen tot en met 17 jaar mogen in teamverband trainen. Er zijn geen wedstijden tegen andere verenigingen. Publiek is niet toegestaan. Vanaf 18 jaar sport je alleen of met maximaal 4 personen, binnen of buiten. Daarbij houdt u 1,5 meter afstand. Wedstrijden zijn niet toegestaan. Groepslessen met maximaal 4 personen. De Sport & Beweegcoaches zij actief in de wijk en bieden wijksport aan voor kinderen. Kijk op de website van Sportief Capelle voor meer informatie.

Kunst- en cultuur

Regels voor Capelse kunst- en cultuursector

Culturele instellingen zoals het museum en het theater zijn onder voorwaarden open. Kijk op de website van het museum, theater, etc. voor hun regels. 

Bibliotheek

De bibliotheek is weer beperkt open. Kijk voor de regels op www.bibliotheekaandenijssel.nl

Gemeentelijke subsidie voor kunst en cultuur

Alle culturele organisaties die subsidie van ons krijgen, hebben een brief gekregen. Hierin hebben we gevraagd om evenementen of samenkomsten aan te passen, te verplaatsen of te annuleren. De nieuwe situatie kan invloed hebben op de subsidie van de organisatie. Het is daarom belangrijk om de opties en de gevolgen te bespreken. Hiervoor stuurt u een mail naar: subsidiezakensamenleving@capelleaandenijssel.nl.

Landelijke steunmaatregelen

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) neemt maatregelen om bedrijven, (culturele) instellingen, kunstenaars en ondernemers te helpen. Op de site van de Rijksoverheid leest u welke maatregelen er zijn voor de culturele en creatieve sector. 

Een aantal punten:

 • Met de campagne ‘Bewaar je ticket, geniet later’ slaan culturele organisaties de handen ineen en roepen bezoekers op hun ticket te bewaren tot de deuren weer opengaan. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap steunt deze ticketregeling.
 • Ondernemers en zzp’ers in de culturele sector die door de coronacrisis in financiële problemen hebben, kunnen de tijdelijke ondersteuning voor zelfstandige ondernemers (Tozo) aanvragen. U vindt hierover meer informatie onder 'Hulp voor ondernemers' op deze pagina.
 • De cultuursector kan ook gebruik maken van andere maatregelen zoals de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) en de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS). De NOW helpt werkgevers met minder omzet door het coronavirus om werknemers in dienst te kunnen houden en hun loon door te betalen. Via de TOGS kan een eenmalige tegemoetkoming van €4000,- worden aangevraagd.
 • Verder gelden er een aantal specifieke maatregelen voor de sector, die minister Van Engelshoven aankondigde in haar brief aan de Tweede Kamer op 27 maart.

Geldzaken

Voorkom geldproblemen. Neem contact op met Welzijn Capelle voor advies en ondersteuning. Ga naar www.welzijncapelle.nl/geldzorgen voor meer informatie.

In een Geldkrant-corona geven we tips en informatie over het voorkomen van geldproblemen en hulp bij schulden in deze coronatijd. 

Weekmarkt

De weekmarkt is open. Voor de veiligheid van bezoekers en kooplieden staan de kramen verder uit elkaar. Ook is er een verplichte looproute en moet u steeds 1,5 meter afstand houden. Is het druk op de markt? Kom dan op een ander moment terug.

Buurtbus

De Capelse buurtbussen 606 en 607 rijden sinds 5 oktober weer hun gebruikelijke routes. Uit onderzoek blijkt dat het verantwoord is om met de buurtbussen te rijden. Er is op dit moment 1 buurtbus kapot waardoor ze een beperkte dienstregeling rijden.

Dit betekent dat de buslijnen 606 en 607 overdag een 'gehalveerde' dienstregeling rijden. Lijn 607 rijdt na 16.00 uur wel tussen Schollevaar en Capelle Centrum. Kijk voor de exacte dienstregeling op www.ret.nl 

Rechtswinkel

Capellenaren kunnen op maandagavond terecht bij het spreekuur van de Rechtswinkel. Wel moet u hiervoor een afspraak maken. U kunt uw juridische vraag ook per mail stellen. Stuur uw vraag naar: rechtswinkelcapelleadijssel@gmail.com, Zet in uw mail ook uw naam, adres en telefoonnummer. Medewerkers van de Rechtswinkel bellen u dan of maken een afspraak voor het spreekuur. Komt u naar het gemeentehuis? Dan vragen we iedereen van 13 jaar en ouder een mondkapje te dragen. 

Nieuwsberichten gemeente Capelle aan den IJssel

Volg hier het laatste nieuws van de gemeente Capelle aan den IJssel over het coronavirus.

Bekijk een overzicht van de noodverordeningen en aanwijzingsbesluiten.

Huiselijk geweld of kindermishandeling

Meld het bij Veilig Thuis. Of vraag advies.

link

Testen op Corona

Maak een afspraak om te testen of u corona heeft.

link

Geldzorgen

Heeft u schulden? Maakt u zich zorgen om iemand met geldproblemen?

link

Meer informatie over Corona

Linken naar landelijke en regionale informatie, onze nieuwsberichten en de noodverorderningen van de veiligheidsregio.

link

Download de app CoronaMelder

Download de app op de website Coronamelder 

link