Coronavirus

Het coronavirus heeft enorme gevolgen voor vele Capellenaren. We doen er alles aan om in deze bijzondere situatie de inwoners, ondernemers en instellingen zo goed mogelijk op de hoogte te houden over wat de gemeente doet én wat u zelf als inwoner en ondernemer kunt doen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Op deze pagina vindt u actuele informatie voor inwoners en ondernemers. 

Vermijd drukte, houd 1,5 meter afstand

Het aantal besmettingen loopt weer op in het hele land. De maatregelen zijn daarom weer aangescherpt. Met elkaar moeten we ervoor zorgen dat we de controle over het coronavirus houden en de besmettingen terugdringen. Dit lukt alleen als we de basisregels die voor iedereen gelden opvolgen en ons aan de maatregelen houden. Meer hierover en een overzicht van de huidige maatregelen vindt u op de  website van de Rijksoverheid

De website corona.steffie.nl van de Rijksoverheid legt op eenvoudige manier uit wat het coronavirus is en wat de maatregelen zijn.

Basisregels voor iedereen

Basisregels voor iedereen

 • Heb je klachten? Blijf thuis. Laat je testen. Vanaf 1 juni. Ben je ook benauwd en/ of heb je koorts? Dan moeten alle huisgenoten thuisblijven.
 • Werk zoveel mogelijk thuis.
 • Houd 1,5 meter afstand.
 • Vermijd drukte.
 • Was vaak je handen.

Testen op het virus

Heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en reuk? Dan kunt u zich gratis laten testen op het coronavirus bij een van de teststraten.

Maak alleen een afspraak voor een test als u op dit moment klachten heeft die passen bij het coronavirus. Zonder klachten heeft de coronatest geen zin.

Afspraak maken

Heeft u klachten? Bel dan met het landelijke nummer 0800 - 1202 of met de GGD Rotterdam-Rijnmond via 010 - 443 81 00 voor een afspraak bij een van de testlocaties (houd uw BSN-nummer bij de hand). U kunt ook online een afspraak maken via de landelijke website www.rijksoverheid.nl/coronatest (hiervoor heeft u uw DigiD nodig).

Blijf verder thuis en ga alleen naar buiten voor de test. 

Hoe werkt het?

De website corona.steffie.nl van de Rijksoverheid legt op eenvoudige manier uit hoe een corona test werkt.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid of GGD Rotterdam-Rijnmond

Actuele informatie over het coronavirus

Landelijke informatie

Voor meer informatie, veel gestelde vragen en actuele informatie verwijzen wij u naar de website van het RIVM. Of bel met het landelijke publieksinformatienummer 0800 – 1351 (dagelijks bereikbaar tussen 8.00 en 20.00 uur). Ook GGD Rotterdam heeft een callcenter beschikbaar. Dit is op maandag tot en met vrijdag bereikbaar op het telefoonnummer 010-443 80 31.

Informatie over de coronamaatregelen in andere talen vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Regionale cijfers

Voor meer informatie over het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en andere cijfers uit de regio kunt u terecht op het Regionaal Dashboard van de Rijksoverheid. De meest actuele regionale cijfers worden ook bijgehouden op de website van GGD-Rijnmond

Dienstverlening gemeente

Ook wij als gemeente hebben verschillende maatregelen genomen. Voorop staat dat de dienstverlening aan inwoners zo veel mogelijk door moet kunnen gaan.

Gemeentehuis/Publieksbalies

De balies van de afdeling Publiekszaken zijn weer open op de normale tijden. Hier vindt u de openingstijden van het gemeentehuis. Om ervoor te zorgen dat het in de publiekshal niet te druk wordt werken we op afspraak. Voor het afhalen van documenten zoals een rijbewijs, paspoort of ID-kaart maakt u een afspraak via telefoonnummer: 14010.

Online aanvragen
Heeft u een akte, uittreksel of ander product nodig? Kijk dan op deze website of u dit digitaal aan kunt vragen. Heeft u hulp nodig bij het online aanvragen? Neem dan contact met ons op via Facebook of Twitter. U kunt het contactformulier gebruiken of ons bellen via  telefoonnummer 14010.

Voorzorgsmaatregelen bij bezoek aan het gemeentehuis

 •  Kom maximaal 5 minuten voor uw afgesproken tijd naar het gemeentehuis. Zo voorkomen we dat er te veel bezoekers tegelijk in onze Publiekshal zijn. 
 •  Kom zoveel mogelijk alleen naar het gemeentehuis.
 • In het gemeentehuis is het dragen van een mondkapje voor iedereen van 13 jaar en ouder verplicht. Voor identificatie kan gevraagd worden om het mondkapje even af te doen.
 •  Als u op het gemeentehuis langskomt, houdt u zich dan aan de richtlijnen.
 •  Heeft u gezondheidsklachten, zoals hoesten, keelpijn, neusverkoudheid of koorts? Stel uw bezoek dan uit

Balie Sociale Zaken IJsselgemeenten

De balie van de afdeling Sociale Zaken is geopend op dinsdag en donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur. U kunt alleen komen als u een afspraak heeft. Houdt u er rekening mee dat het dragen van een mondkapje in het gemeentehuis verplicht is voor iedereen van 13 jaar en ouder. U kunt een afspraak maken per telefoon of via de website. Maak direct een afspraak via de www.ijsselgemeenten.nl. Of bel de informatielijn van Sociale Zaken op nummer: 010 - 284 84 57 op werkdagen tussen 8.00 en 12.00 uur.

Ook vindt u veel informatie en formulieren op www.ijsselgemeenten.nl

Trouwen of partnerschapsregistratie

Geplande huwelijken of geregistreerd partnerschap in het gemeentehuis gaan in aangepaste vorm door. Het maximaal aantal gasten tijdens de ceremonie bij een:

 • kosteloos huwelijk of geregistreerd partnerschap: 6 personen, dit zijn het bruidspaar en 4 getuigen
 • betaald huwelijk of geregistreerd partnerschap: 30 personen, dit zijn het bruidspaar en 28 gasten (inclusief de getuigen)
 • Het gebruik van mondkapjes bij binnenkomst en verplaatsing is verplicht voor iedereen van 13 jaar of ouder.

Wij begrijpen dat de ceremonie  er heel anders uit gaat zien dan dat u voor ogen had. Voor uw en onze veiligheid zijn wij echter genoodzaakt deze maatregelen te nemen. Als u uw huwelijk of geregistreerd partnerschap wil verzetten, neem dan contact op via telefoonnummer 14010 of publiekszaken@capelleaandenijssel.nl.  

Milieustraat 

Het is erg druk bij milieustraat. Kom alleen naar de milieustraat als het echt noodzakelijk is. Er wordt maar een beperkt aantal auto’s tegelijk toegelaten, de wachttijd kan dus oplopen. Bekijk de openingstijden op de pagina Milieustraat. Bij de milieustraat gelden dezelfde landelijke maatregelen: houd 1,5 meter afstand tot elkaar en kom met gezondheidsklachten als verkoudheid, keelpijn, koorts en hoesten niet naar de milieustraat.

Gemeentewerf

Brengt u een bezoek aan de gemeentewerf? Houdt u er dan rekening mee dat het dragen van een mondkapje voor iedereen van 13 jaar en ouder verplicht is. 

Fietsenstallingen

Er is tijdelijk geen bewaking aanwezig bij de gemeentelijke fietsenstallingen bij winkelcentrum De Koperwiek/metrostation Capelle-Centrum en bij winkelcentrum/metrostation De Terp. Wel kunt u tijdens de normale openingstijden op eigen risico gebruik blijven maken van de fietsenstalling.

Gemeenteraad

De vergaderingen vinden weer plaats op het gemeentehuis. Het gebruik van mondkapjes bij binnenkomst en verplaatsing is verplicht voor alle aanwezigen van 13 jaar en ouder. De meeste vergaderingen zijn in de raadzaal. Deze zaal is groot genoeg om de richtlijnen van het RIVM goed op te kunnen volgen. Daarnaast heeft het gemeentehuis nog een andere grote vergaderzaal, die geschikt is om in deze tijden te vergaderen.

We houden goed rekening met de 1,5 meter afstand en dat betekent dat er minder mensen in de vergaderzaal aanwezig kunnen zijn. Er zijn daardoor beperkte plaatsen voor publiek. Daarom vragen wij u om de vergaderingen thuis online vanuit uw luie stoel te volgen. De vergadering is live te bekijken via www.capelleaandenijssel.raadsinformatie.nl en www.capelleaandenijssel.nl/raadlive. De vergadering wordt live uitgezonden en ondertiteld. U kunt de vergadering ook terugluisteren en terugkijken via de raadskalender

Ouderen en kwetsbaren

Heeft u hulp nodig?

Woont u in Capelle en heeft u hulp of ondersteuning nodig? Dan kunt u contact opnemen met Welzijn Capelle via telefoonnummer 010 - 707 49 00 of mail naar aanmelding@welzijncapelle.nu. Buiten kantooruren, in het weekend en op feestdagen kunnen Capellenaren voor een luisterend oor contact opnemen met de Luisterlijn. Dit kan via 010 - 436 23 23 (alleen lokale kosten) of het landelijke telefoonnummer 0900 - 0767.

Bent u mantelzorger en draagt u op dit moment extra zorg voor een familielid en kunt u wel extra steun gebruiken? Kijk dan op de website van Welzijn Capelle voor meer informatie. 

Welzijn Capelle en Voedselbank Capelle stellen tijdelijk voedselpakketten ter beschikking voor mensen die zelf niet in staat zijn een winkel te bezoeken. 

Wilt u hulp bieden?

Het Rode Kruis heeft een aantal tips opgesteld met wat u kunt doen voor ouderen en kwetsbaren.

Iedereen die meer wil dan ‘een oogje in het zeil houden bij de buren’ kan zich aanmelden op de vrijwilligersvacaturebank van Welzijn Capelle www.capelledoet.nl. Het VIP (VrijwilligersInformatiePunt) van Welzijn Capelle houdt bij waar vrijwillige inzet het hardste nodig is. U kunt ook bellen naar  010 - 264 02 20.

Samen tegen eenzaamheid

Veel organisaties hebben het activiteitenaanbod moeten aanpassen en hebben zo plaats gemaakt voor nieuwe waardevolle initiatieven. Vaak zijn dit activiteiten die raken aan ontmoeten en eenzaamheid. Of sterker nog, zorgen voor nieuwe ontmoetingen. Juist nu willen we laten zien dat mensen elkaar willen helpen en delen daarom deze initiatieven regelmatig via een nieuwsbrief.

Heeft u ook een initiatief of bent u op zoek naar samenwerking?

Heeft u ook een initiatief dat u in deze nieuwsbrief wilt plaatsen, of zoekt u samenwerking bij het uitvoeren van uw plan? Stuur dan een korte mail met toelichting en uw eventuele verzoek aan f.van.der.perk@capelleaandenijssel.nl en d.keers@capelleaandenijssel.

Ondersteuning voor ondernemers

Lokale hulp

 • Betaling gemeentelijke belastingen

Heeft u als Capelse ondernemer door de coronamaatregelen problemen met het betalen van uw belastingaanslag gemeentelijke belastingen? Neem dan contact op via telefoonnummer 14010.

 • Overige gemeentelijke facturen

Heeft u als Capelse ondernemer door de coronamaatregelen problemen met het betalen van een gemeentelijke factuur? Mail dan naar debiteuren@capelleaandenijssel.nl.

Contact team Economische Zaken

Heeft u vragen? Neemt u dan contact op met het Team Economische Zaken via e-mail: ondernemersloket@capelleaandenijssel.nl. Een fysieke afspraak is op dit moment niet mogelijk.

Landelijke hulp

 • Tozo: Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers

Ondernemers met dringende financiële problemen door de maatregelen tegen corona kunnen de Tozo aanvragen. De Tozo is een uitkering voor levensonderhoud en/of een lening voor bedrijfskapitaal. Ondernemers uit Capelle kunnen hun aanvraag doen via de website van het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) van de gemeente Rotterdam. Op de website vindt u veel antwoorden op vragen en de laatste informatie. Kijk voordat u belt of mailt naar RBZ of uw vraag erbij staat.

Sinds 1 juni kunt u het vervolg op deze regeling, de 'Tozo 2' aanvragen. De voorwaarden voor Tozo 2 zijn anders. Uw uitkering wordt niet automatisch verlengd. Daarom moet u opnieuw een aanvraag doen.

Ga naar de website van het Regionaal Bureau Zelfstandigen 

Door de maatregelen rondom het coronavirus heeft het RBZ het erg druk. Zij doen hun uiterste best iedereen zo snel mogelijk te helpen.

 • Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)

De overheid heeft de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) ingevoerd. Daarmee worden werkgevers die minder omzet hebben door het coronavirus geholpen. Werkgevers kunnen met de NOW werknemers in dienst houden en hun loon doorbetalen. Het UWV behandelt de aanvragen.

U vindt meer informatie over de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) op de website van het UWV. Kijk voor meer corona - informatie op de website van het UWV.

 • Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)

De tegemoetkoming is voor mkb-ondernemers en zzp’ers die door de coronacrisis veel omzet verliezen en daardoor in de problemen komen met het betalen van hun vaste lasten. Ondernemers die voor de TOGS-regeling in aanmerking kwamen, kunnen ook gebruikmaken van de TVL. Daarnaast moet u voldoen aan de overige voorwaarden. De getroffen sectoren staan op de lijst met vastgestelde SBI-codes. Kijk voor meer informatie over de TVL op de website van de Rijksdienst voor ondernemers (RVO).

Benieuwd welke coronaregelingen u kunnen helpen?

Op www.coronacalculator.nl kunt u berekenen welke coronaregelingen uw onderneming kunnen helpen. U krijgt direct inzicht in de relevante steunregelingen van overheden en financiële instellingen. De calculator is een initiatief van VNO-NCW en MKB -Nederland.

Ondernemen tijdens de coronacrisis

Protocollen voor bedrijven

Ondernemen in een 1,5-metersamenleving is een grote uitdaging. Branches hebben hard gewerkt aan protocollen om de nieuwe situatie zo werkbaar mogelijk te maken. Want hoe moet u omgaan met de 1,5-metersamenleving en hoe houdt u het werkbaar. De protocollen zijn opgesteld in samenwerking met de VNO-NCW, MKB-Nederland en de Rijksoverheid. In een protocol staan de basisafspraken per branche waar iedereen zich aan moet houden. Op www.mijncoronaprotocol.nl vindt u per branche de formeel vastgestelde protocollen. 

Meer informatie en veel gestelde vragen

Op de site van de Kamer van Koophandel en de Rijksoverheid staat veel informatie en vindt u het antwoord op uw vragen over ondernemen tijdens de corona-crisis.

Kinderen/Jeugd

Kinderlabs

De Kinderlabs in Schollevaar en Middelwatering zijn weer open en organiseren leuke activiteiten. Nu wel in kleinere groepjes, en vaker buiten, zodat iedereen gezond blijft.  Kijk op de website van Welzijn Capelle van Welzijn Capelle voor meer informatie. 

Jongerenwerk Capelle

Jongerenvoorziening 't Pleintje, aan de Bongerd 14 in Capelle Schenkel, is een plek speciaal voor jongeren waar workshops en allerlei activiteiten worden georganiseerd. Vanwege de maatregelen was dit niet mogelijk en Jongerenwerk is daar nu gestart met één op één jongerencoaching. Kijk voor meer informatie op de website van Welzijn Capelle

Sportief Capelle

Er mag weer gesport worden. Ook zijn de Sport & Beweegcoaches actief in de wijk en bieden zij wijksport aan voor kinderen. Kijk op de website van Sportief Capelle voor meer informatie. Houdt u er rekening mee dat publiek niet is toegestaan bij sportwedstrijden.

Kunst- en cultuursector

Gevolgen maatregelen voor Capelse kunst- en cultuursector

Culturele instellingen zoals het museum en het theater mogen bezoekers ontvangen. Ze moeten hierbij zorgen dat er 1.5 meter afstand gehouden kan worden. Lokaal wordt bepaald hoeveel bezoekers zijn toegestaan. Neem altijd contact op met het theater of de instelling die je wilt bezoeken. 

De bibliotheken zijn open. Kijk voor openingstijden en regels op www.bibliotheekaandenijssel.nl

Gemeentelijke subsidie voor kunst en cultuur

Alle culturele organisaties die subsidie krijgen van de gemeente Capelle aan den IJssel hebben een brief ontvangen. Hierin is hen onder andere gevraagd om evenementen of samenkomsten in de genoemde periode aan te passen, te verplaatsen of te annuleren. De gewijzigde situatie kan van invloed zijn op de subsidie die de organisatie krijgt. Het is daarom belangrijk om de drie mogelijke opties en de gevolgen daarvan door te spreken met een medewerker van de gemeente. Hiervoor stuurt u een bericht naar: subsidiezakensamenleving@capelleaandenijssel.nl.

Landelijke steunmaatregelen

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) neemt maatregelen om bedrijven, (culturele) instellingen, kunstenaars en ondernemers te helpen. Op de site van de Rijksoverheid leest u welke maatregelen Minister van Engelshoven heeft genomen voor de culturele en creatieve sector. 

Een aantal punten uitgelicht:

 • Met de campagne ‘Bewaar je ticket, geniet later’ slaan culturele organisaties de handen ineen en roepen bezoekers op hun ticket te bewaren tot de deuren weer opengaan. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap steunt deze ticketregeling.
 • Ondernemers en zzp’ers in de culturele sector die door de coronacrisis in acute financiële problemen komen, kunnen in aanmerking komen voor tijdelijke ondersteuning voor zelfstandige ondernemers (Tozo). U vind hierover meer informatie onder 'Hulp voor ondernemers' op deze webpagina.
 • De cultuursector kan ook aansluiten op andere generieke maatregelen zoals de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) en de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS). De NOW helpt werkgevers met minder omzet door het coronavirus om werknemers in dienst te kunnen houden en hun loon door te betalen. Via de TOGS kan een eenmalige tegemoetkoming van €4000,- worden aangevraagd.
 • Verder gelden er een aantal specifieke maatregelen voor de sector, die minister Van Engelshoven aankondigde in haar brief aan de Tweede Kamer op 27 maart. In een tweede brief op 15 april maakte het kabinet bekend dat het 300 miljoen extra beschikbaar stelt om het leed voor de culturele sector te verzachten.

Geldzaken

Voorkom geldproblemen. Neem contact op met de Schulddienstverlening van Welzijn Capelle voor advies en ondersteuning. Ga naar www.welzijncapelle.nu/schulddienstverlening voor meer informatie.

Het bewaren van een financieel overzicht in deze tijd is belangrijk. In de IJssel- en Lekstreek van 22 april zit een Geldkrant-corona met tips en informatie over het voorkomen van geldproblemen en hulp bij schulden in deze coronatijd. 

Weekmarkt

De weekmarkt is weer helemaal open. Alle vertrouwde kramen met levensmiddelen, bloemen en non-food staan onder de metrobaan en het Stadsplein.Vanwege de veiligheid voor bezoekers en marktkooplieden staan de kramen verder uit elkaar. Ook is er een verplichte looproute en houdt u zich aan de 1,5 meter afstand. Is het druk op de markt? Kom dan op een ander moment terug.

Buurtbus

De buurtbus met de buslijnen 606 en 607 rijdt voorlopig niet door Capelle. Dat heeft de RET besloten. Uit onderzoek door TNO komt naar voren dat er voor de buurtbussen extra onderzoek nodig is om te bepalen of de genomen maatregelen genoeg bescherming bieden. Hoewel er geen gevallen van besmetting bekend zijn in de buurtbussen, stoppen deze uit voorzorg met rijden. Het is nog niet bekend wanneer de buurtbussen weer gaan rijden. De overige RET-bussen blijven gewoon rijden, daarvoor heeft TNO aangetoond dat de kuchschermen wel werken.

Rechtswinkel

Capellenaren kunnen op maandagavond weer terecht bij het spreekuur van de Rechtswinkel. Om ervoor te zorgen dat het in de Publiekshal niet te druk wordt werkt de Rechtswinkel volledig op afspraak. Bent u inwoner van Capelle aan den IJssel en heeft u een juridische vraag? Dan kunt u deze stellen via e-mail: rechtswinkelcapelleadijssel@gmail.com, vermeld in uw mail ook uw naam, adres en telefoonnummer. Medewerkers van de Rechtswinkel nemen dan telefonisch contact met u op of plannen een afspraak in voor het spreekuur. Komt u naar het gemeentehuis, houdt u er dan rekening mee dat het dragen van een mondkapje voor iedereen van 13 jaar en ouder verplicht is. 

Nieuwsberichten gemeente Capelle aan den IJssel

Volg hier het laatste nieuws van de gemeente Capelle aan den IJssel over het coronavirus.

Bekijk een overzicht van de noodverordeningen en aanwijzingsbesluiten.