Coronavirus

De aanpak om de uitbraak van het Coronavirus tegen te gaan vraagt veel van de samenleving. Het vraagt ook voortdurend om passende maatregelen op landelijk, regionaal en lokaal niveau. In ieder geval tot en met 28 april gelden maatregelen die een flink effect hebben op het leven in Nederland. Sinds 16 maart zijn scholen en kinderdagopvang gesloten. Het gehele onderwijs, van basisschool tot universiteit, is stilgelegd. Cafés, restaurants, sportkantines, sport- en fitness clubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops zijn gesloten vanaf 15 maart 18.00 uur. Evenementen zijn afgelast tot 1 juni. 

We hebben elkaar allemaal nodig om de uitbraak van dit virus te verslaan. Hiervoor is het en blijft het belangrijk om je sociale contacten te beperken. Houd gepaste afstand (1,5 meter) van elkaar en blijf de algemene hygiënemaatregelen in acht nemen. Houd oog voor elkaar en zorg voor elkaar en vooral voor de kwetsbare onder ons. De website corona.steffie.nl van de Rijksoverheid legt op eenvoudige manier uit wat het coronavirus is en wat de maatregelen zijn.

Ook in Capelle volgen we de maatregelen op en zijn alle geplande raad- en commissievergaderingen, bewonersbijeenkomsten en WOP-vergaderingen verschoven naar een later moment. De rechtswinkel in het gemeentehuis is vanwege de aangepaste openingstijden voorlopig gesloten. Het gemeentehuis zelf blijft beperkt en op afspraak open voor Capellenaren. 

We hebben voor u een lijst opgesteld aan de hand van belangrijke onderwerpen. Bij deze onderwerpen vindt u informatie, handige links naar websites of contactgegevens van organisaties die meer informatie hebben en/of u verder kunnen helpen.

Gemeentelijke dienstverlening

Gemeentehuis/Publieksbalies

Vanaf vrijdag 26 maart bent u alleen op maandag en donderdag tussen 9.00 en 12.00 uur op afspraak welkom in het gemeentehuis. Voor het aanvragen of vernieuwen van uw rijbewijs (als de geldigheid binnen 1 maand verloopt), zeer dringende aanvragen van paspoort of ID-kaart of het doorgeven van een geboorte of overlijden maakt u een afspraak via 14010. U kunt ons vanaf 26 maart op werkdagen bellen tussen 9.00 uur en 16.00 uur.

Wilt u een rijbewijs, paspoort of ID-kaart op komen halen dan bent u zonder afspraak welkom op maandag en donderdag tussen 9.00 uur en 12.00 uur.

Online aanvragen
Heeft u een akte, uittreksel of ander product nodig kijk dan op deze website of u dit digitaal aan kunt vragen. Heeft u hulp nodig bij het online aanvragen? Neem dan contact met ons op via één onze social media kanalen Facebook of Twitter. U kunt ook gebruik maken van het contactformulier of ons bellen via 14010.

Balie Sociale Zaken IJsselgemeenten

De balie van Sociale Zaken IJsselgemeenten is dicht. De informatielijn van Sociale Zaken helpt u graag per telefoon of e-mail. Blijkt dat het echt nodig is dat we u persoonlijk spreken? Dan maken we daarvoor een afspraak. Bel de informatielijn van Sociale Zaken op nummer: 010 - 284 84 57 op werkdagen tussen 8.00 en 12.00 uur. Of mail naar socialezaken@ijsselgemeenten.nl.

Ook vindt u veel informatie en formulieren op www.ijsselgemeenten.nl

Belastingen

Heeft u de gemeentelijk belastingen nog niet betaald?  Dan hoeft u nu geen boete te betalen. U ontvangt een kosteloze herinnering.

Fietsenstallingen

Er is tijdelijk geen bewaking aanwezig bij de gemeentelijke fietsenstallingen bij winkelcentrum De Koperwiek/metrostation Capelle-Centrum en bij winkelcentrum/metrostation De Terp. Wel kunt u tijdens de normale openingstijden op eigen risico gebruik maken van de fietsenstalling.

Milieustraat 

Het is erg druk bij milieustraat. Kom alleen naar de milieustraat als het echt noodzakelijk is. Er wordt maar een beperkt aantal auto’s tegelijk toegelaten, de wachttijd kan dus oplopen. De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Bij de milieustraat gelden dezelfde landelijke maatregelen: houd 1,5 meter afstand tot elkaar en kom met gezondheidsklachten als verkoudheid, keelpijn, koorts en hoesten niet naar de milieustraat.

Zorgpersoneel en personeel dat werkt aan vitale processen

Noodopvang voor kinderen in Capelle

Vanwege het coronavirus zijn de scholen en kinderopvangen in heel Nederland gesloten. Heeft u kinderen en werkt u in een cruciaal (belangrijk) beroep? Of heeft u een beroep dat bijdraagt aan de vitale processen? Dan kunt u gebruik maken van noodopvang. De noodopvang wordt in Capelle geregeld door de gemeente en uitgevoerd door professionele partijen.

Landelijke vastgestelde lijst met cruciale beroepen

Er was in Nederland al een lijst met beroepen die te maken hebben met vitale processen. De Rijksoverheid heeft vanwege de huidige coronacrisis deze lijst aangevuld met andere cruciale beroepen. Het overzicht hiervan vindt op de website van de Rijksoverheid.

Opvang voor kinderen met ouders in cruciale beroepen

Staat uw beroep op de lijst met cruciale beroepen of heeft u een beroep dat bijdraagt aan de vitale processen? Dan kunt u gebruik maken van dagopvang voor baby’s, peuters en kinderen die op een basisschool staan ingeschreven. Ook als u vanwege een cruciaal beroep in de avond, nacht en in de weekenden opvang nodig heeft, is er voor baby’s, peuters en kinderen in de basisschoolleeftijd nacht- en weekendopvang beschikbaar.

Alle noodopvang wordt uitgevoerd door professionele partijen. Er zijn geen extra kosten voor ouders of verzorgers. U kunt ook gebruik maken van de opvang als u eerder nog geen gebruik maakte van kinderopvang. 

Aanmelding voor noodopvang in Capelle

Woont u in Capelle en komt u vanwege uw beroep in aanmerking voor noodopvang? Neemt u dan contact op met de gemeente via onderwijsenopvang@capelleaandenijssel.nl.

Heeft u vragen over de noodopvang of wilt u uw aanmelding liever telefonisch doorgeven? Bel ons dan op 010 - 284 81 42. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 tot en met 17.00 uur bereikbaar. 

Komt uw kind/komen uw kinderen in aanmerking voor noodopvang dan wordt u zo snel mogelijk doorverwezen naar een kinderopvangorganisatie die de opvang biedt.

Hulp voor ouderen en kwetsbaren

Heeft u hulp nodig?

U kunt in Capelle contact opnemen met Welzijn Capelle via telefoonnummer 010 - 707 49 00 of stuur een e-mail met uw hulpvraag. Buiten kantooruren, in het weekend en op feestdagen kunnen Capellenaren contact opnemen met de Luisterlijn. Bel 0900 - 0767 (landelijk nummer) of 010 - 436 23 23 (alleen lokale kosten).

Welzijn Capelle en Voedselbank Capelle stellen tijdelijk voedselpakketten ter beschikking voor mensen die zelf niet in staat zijn een winkel te bezoeken. 

Het Rode Kruis heeft een hulplijn geopend voor mensen die in quarantaine of thuisisolatie zitten in verband met het coronavirus. Wie hulp zoekt, kan vanaf maandag 16 maart het nummer 070 - 445 58 88 bellen.

Om psychisch kwetsbare mensen te ondersteunen, organiseert MIND op werkdagen van 11.00 tot 16.00 uur een livestream via hun YouTube-kanaal. De website van MIND is uitgebreid met een corona-pagina met informatie over psychische problemen die nu kunnen verergeren.

Wilt u hulp bieden?

Het Rode Kruis heeft een aantal tips opgesteld met wat u kunt doen voor ouderen en kwetsbaren.

Iedereen die meer wil dan ‘een oogje in het zeil houden bij de buren’ kan zich aanmelden op de vrijwilligersvacaturebank van Welzijn Capelle www.capelledoet.nl. Het VIP (VrijwilligersInformatiePunt) van Welzijn Capelle houdt bij waar vrijwillige inzet het hardste nodig is. U kunt ook bellen naar  010 - 264 02 20.

Hulp voor ondernemers

In Capelle

Uitstel betaling gemeentelijke belastingen

Komt u door het coronavirus in de problemen dan mag u de gemeentelijke belastingen later betalen. Eigenaren van hotels hoeven geen toeristenbelasting te betalen. Marktkooplieden hoeven de komende maanden geen marktgeld te betalen. Deze maatregelen gelden voorlopig tot 1 juli 2020.

Bent u ondernemer in Capelle aan den IJssel en heeft u door de coronamaatregelen problemen met het betalen van:

  • Uw belastingaanslag gemeentelijke belastingen neemt u dan contact op via telefoonnummer: 14010

Overige gemeentelijke facturen

Bent u ondernemer in Capelle aan den IJssel en heeft u door de coronamaatregelen problemen met het betalen van:

  • Een gemeentelijke factuur neemt u dan via e-mail contact op met onze debiteurenadministratie

Oproep eigenaren van winkelcentra en commercieel vastgoed

Vorige week (25 maart) heeft het college een brief verzonden aan eigenaren van winkelcentra en commercieel vastgoed. In deze brief informeren zij  hen waar zij voor informatie terecht kunnen en welke maatregelen er vanuit de gemeente zijn. Ook roepen zijn hen op om vooral coulant te zijn naar hun huurders.

Bijeenkomsten afgelast

Alle bijeenkomsten met meer dan 100 deelnemers zijn afgelast. Dit geldt ook voor de ondernemersbeurs van 7 april. Een nieuwe datum volgt. Kijk op www.enc-capelle.nl voor meer informatie.

Contact team Economische Zaken?

Heeft u vragen neemt u dan contact op met het Team Economische Zaken via e-mail: ondernemersloket@capelleaandenijssel.nl. Een fysieke afspraak is op dit moment niet mogelijk.

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) 

Door de maatregelen tegen het coronavirus missen veel ondernemers en zzp'ers inkomsten. Het kabinet ondersteunt hen met een tijdelijke regeling (Tozo), deze duurt voorlopig tot 1 juni 2020. Dit biedt ondernemers een inkomen voor levensonderhoud tot € 1.050,- voor alleenstaanden en € 1500 voor echtparen en/of een lening voor bedrijfskapitaal. Ondernemers uit Capelle kunnen de Tozo aanvragen bij het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) in Rotterdam. Het aanvraagformulier is vermoedelijk vanaf 3 april beschikbaar. Tot dan werkt het RBZ met een noodaanvraag. Zo kunnen aanvragen al gedaan worden. Deze aanvragen blijven geldig.

Belangrijk

Kijk regelmatig op de website van het Regionaal Bureau Zelfstandigen voor de laatste informatie en het doen van een aanvraag. U vindt daar ook veel vragen en antwoorden. Kijk voordat u belt of een e-mail naar RBZ stuurt of uw vraag erbij staat.

Door de maatregelen rondom het coronavirus heeft het RBZ het erg druk. Zij doen hun uiterste best iedereen zo snel mogelijk te helpen.

Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)

De overheid heeft de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) ingevoerd. Daarmee worden werkgevers die minder omzet hebben door het coronavirus geholpen. Werkgevers kunnen met de NOW werknemers in dienst houden en hun loon doorbetalen. Het UWV behandelt de aanvragen.

U vindt meer informatie over de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) op de site van het UWV.

Kijk voor meer corona - informatie op de website van het UWV.

Meer informatie en veel gestelde vragen

Op de site van de Kamer van Koophandel en de Rijksoverheid staat veel informatie en vindt u het antwoord op uw vragen over ondernemen tijdens de corona-crisis.

Meer informatie

Voor meer informatie, veel gestelde vragen en actuele informatie verwijzen wij u naar de website van het RIVM. Of bel met het landelijke publieksinformatienummer 0800 – 1351 (dagelijks bereikbaar tussen 8.00 en 20.00 uur). Ook de GGD Rotterdam heeft een callcenter beschikbaar. Dit is op maandag tot en met vrijdag bereikbaar op het telefoonnummer 010-443 80 31.

Nieuwsberichten gemeente Capelle aan den IJssel

Volg hier het laatste nieuws van de gemeente Capelle aan den IJssel over het Coronavirus.