Maak met je boodschappen het verschil (08-09-2021)

afbeelding 1

Coronatijd gaf veel mensen een nieuwe kijk op hoe om te gaan met zaken als gezondheid, eten en milieu. Dat sluit naadloos aan bij de missie van Machtelt Mostert van Rechtstreex in ‘s- Gravenland.

Iedere woensdag - en vrijdagmiddag tussen 16.00 en 19.00 uur is het in Wijkcentrum De Harp bij Rechtstreex ’s-Gravenland aan de Jan de Geusrede een levendige boel. Dan komen mensen de regionale boerenproducten, die ze via de webshop hebben besteld, ophalen bij wijkchef Machtelt Mostert. Het gaat om verse, smaakvolle en verrassende boodschappen direct van boeren uit je eigen omgeving (je kan ze trouwens ook laten thuisbezorgen). De bestellingen neem je mee in een krat, en zo'n krat knispert bijna van de afwisseling, gezondheid en versheid uit elkaar. 

Machtelt Mostert: “Via de producten van Rechtstreex bouw je mee aan een transparante, lokale en sociale voedselketen. Met een eerlijke en transparante prijs voor zowel de gebruiker al de boer. Ook belangrijk: geen tot weinig verpakkingen.”

Eerst werd ze tweeënhalf jaar geleden zelf klant van Rechtstreex. Machtelt Mostert: “Dan ging ik op de fiets van Capelle naar het wijkpunt in Krimpen aan den IJssel om m’n bestelde eten op te halen. Ik merkte al snel dat als je zo bewust met de ingrediënten bezig bent, dat doorwerkt in de aandacht die je besteedt aan de bereiding. En dus in de smaak.”

Andere beleving

"Ook kwam ik erachter dat ik het bestellen en het ophalen bij Rechtstreex eigenlijk niet zag als boodschappen doen. Het is echt een hele andere beleving. Ik vind het belangrijk om te weten waar mijn eten vandaan komt. Weet wat je eet, daar komt het op neer. Op deze manier verbind je je met je voedsel. En maak je met je boodschappen het verschil.”    
               
Machtelt Mostert begon in februari 2020 als wijkchef. Ondanks dat een maand later corona de ene na de andere praktische drempel begon op te werpen, twijfelde ze niet aan haar keuze. “Ik voelde aan alles: dit is mijn weg. Er werken hier leuke mensen en de onderlinge saamhorigheid is hoog. Ik merkte meteen aan mezelf: ik word hier blij van en krijg er energie van. En dat is alleen maar toegenomen.”

afbeelding 2
Wijkchef Machtelt Mostert (Foto: Frank de Roo)