75 jaar Vrijheid

Logo 75 jaar vrijheidOp 5 mei 2020 is het precies 75 jaar geleden dat heel Nederland is bevrijd. Dat vieren we uitgebreid in Capelle. Met veel activiteiten voor jong en oud.

Activiteiten

Het hoogtepunt van de viering is op 5 mei. Een groep Capellenaren haalt het Bevrijdingsvuur uit Wageningen en overhandigt dit in de ochtend aan burgemeester Oskam. Door heel de stad zijn er vrijheidsmaaltijden en op het Stadsplein is er een bevrijdingsfestival. Ook vóór 5 mei zijn er veel activiteiten, zoals een gedichtenwedstrijd voor scholieren, een debatwedstrijd en een aantal exposities.

In het overzicht staan alle geplande activiteiten. Wij werken het overzicht regelmatig bij.

In meerdere maanden

 • Gedichtenwedstrijd Capelse scholieren, januari tot april - Leerlingen van Capelse basis- en middelbare scholen schrijven een gedicht over het thema Vrijheid. Winnaars van de wedstrijd dragen hun gedicht voor tijdens de herdenking op 4 mei op de Oude begraafplaats. Alle gedichten zijn na de herdenking na te lezen in de bibliotheek op het Stadsplein.

Februari

 • Filosofiecafé ‘Wat is normaal’, zaterdag 29 februari 2020, van 10.15 tot 11.45 uur - In het filosofiecafé in de Capelse bibliotheek op het Stadplein doen we met elkaar een Socratisch onderzoek. Dit is een manier om met elkaar in gesprek te gaan waarbij één vraag centraal staat. Het gesprek wordt gekenmerkt door naar elkaar te luisteren, te reageren en elkaars manier van denken kritisch te volgen. In het gesprek is het mogelijk om meer te weten te komen over onze beelden rondom het onderwerp. Dit doen we onder deskundige begeleiding van filosoof Karin Glaubitz. Iedereen is welkom!  De onderwerpen passen goed bij 75 jaar vrijheid. Als aanleiding voor het gesprek maken we gebruik van een gedicht, kort verhaal of nieuwsbericht. Aanmelden graag via e-mail; glaubitz@atelierhetnarrenschip.nl

Maart

 • Theatervoorstelling ‘Ik ga op reis’, woensdag 18 maart 2020, 13.30 uur - Gratis familievoorstelling op woensdagmiddag 18 maart, kaarten kunt u  reserveren bij het Isala Theater. Het verhaal gaat over een joods meisje en een christelijk jongetje, beiden 12 jaar, tijdens de Tweede Wereldoorlog en de holocaust. Voor Capelse scholen zijn er op 18 en 19 maart en op 9 april voorstellingen onder schooltijd.
 • Thema-uitgave Capelse Courant, maart - In de Capelse Courant leest u de verhalen van Capellenaren over wat Vrijheid voor hen betekent. De Capelse Courant vindt  u in de in de IJssel- en Lekstreek.

April

 • Kinderherdenking, vrijdag 3 april - Tijdens de kinderherdenking leren kinderen over het ontstaan van het oorlogsmonument en het belang van herdenken. Ook worden er gedichten voorgedragen en is er 2 minuten stilte. Alle Capelse scholen kunnen zich aanmelden bij het kabinet van de burgemeester.
 • Vrijheid-express, donderdag 9 april, 9.00 uur tot 12.30 uur naast het gemeentehuis- Expositie van Historische Vereniging Capelle ‘Capelle in oorlogstijd’ en verhalen van Capelse Veteranen. 
 • Expositie ‘Capelle in oorlogstijd’, april - In de Bibliotheek op het Stadsplein staat de expositie van Historische Vereniging Capelle. U kunt de expositie bekijken als de bibliotheek open is.
 • Kunstlezing ‘Entartete Kunst', dinsdag 14 april, 20.00 uur - In het Van Cappellenhuis houdt kunsthistoricus Josée Claasen een kunstlezing met prachtige muziek over ‘Entartete (ongewenste, ontaarde) Kunst’. Voor meer informatie en kaarten het reserveren van kaarten kunt u terecht bij het Van Cappellenhuis. Kaarten voor deze kunstlezing kosten € 7,50 en tot 25 jaar € 5,00.
 • Muziektheater voorstelling ‘De Blues van Kattenburg’,  zaterdag 18 april, 20.00 uur - In het Van Capellenhuis nemen fluitiste Eleonore Pameijer, pianist Tobias Borsboom en acteur Harpert Michielsen u mee in het muzikale verhaal over twee joodse mannen tijdens de Tweede wereldoorlog, Dick Kattenburg, veelbelovend violist en Leo Smit, componist. Voor meer informatie en het reserveren van kaarten kunt u terecht bij het Van Cappellenhuis. Kaarten voor deze voorstelling kosten € 15,00 en tot 25 jaar € 7,50. 
 • Filosofiecafé ‘Rebellen en dwarsdenkers’, zaterdag 18 april 2020, van 10.15 tot 11.45 uur - In het filosofiecafé in de Capelse bibliotheek in de Capelse bibliotheek op het Stadplein doen we met elkaar een Socratisch onderzoek. Dit is een manier om met elkaar in gesprek te gaan waarbij één vraag centraal staat. Het gesprek wordt gekenmerkt door naar elkaar te  luisteren, te reageren en elkaars manier van denken kritisch te volgen. In het gesprek is het mogelijk om meer te weten te komen over onze beelden rondom het onderwerp. Dit doen we onder deskundige begeleiding van filosoof Karin Glaubitz. Iedereen is welkom!  De onderwerpen passen goed bij 75 jaar vrijheid. Als aanleiding voor het gesprek maken we gebruik van een gedicht, kort verhaal of nieuwsbericht.  Aanmelden graag via e-mail; glaubitz@atelierhetnarrenschip.nl
 • Taalcafé, dinsdag 21 april 10.00 uur tot 11.30 uur - Het taalcafé in de bibliotheek op het Stadsplein staat op 21 april in het teken van Vrijheid. Het taalcafé is iedere dinsdag van 10.00 uur tot 11.30 uur gratis te bezoeken. Aanmelden is niet nodig. Meer informatie over het Taalcafé vindt u op de website van de bibliotheek
 • Expositie Veterans’ View, 23 april tot en met 5 mei - Zet een baret op en beleef missies in dienst van vrede als een veteraan. U kunt de expositie bezoeken als gemeentehuis open is.

Mei

 • Dodenherdenking, maandag 4 mei, 19.00 uur tot 20.30 uur - Op 4 mei herdenken we in Capelle de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies daarna. In de Nieuwe Westerkerk is er een ingetogen dienst, gevolgd door een stille tocht naar de oude begraafplaats aan de Nijverheidsstraat. Daar lezen Capelse scholieren hun winnende gedichten voor. Daarna leggen we kransen en zijn we 2 minuten stil.
 • Vrijheidsvuur ontsteken in Capelle, 4/5 mei - Roparun team 78 Capelle haalt in Wageningen het Bevrijdingsvuur op en overhandigt dit op 5 mei in de ochtend aan burgemeester Peter Oskam. Hij ontsteekt het bevrijdingsvuur in Capelle. Het Bevrijdingsvuur is het symbool voor leven in vrede en vrijheid. Wageningen is de stad waar op 5 mei 1945, in hotel De Wereld een einde kwam aan de Duitse bezetting.
 • Vrijheidsmaaltijden, dinsdag 5 mei - In de hele stad zijn vrijheidsmaaltijden, meer informatie volgt.
 • Bevrijdingsfestival, dinsdag 5 mei - In het Isala Theater en op het Stadsplein, meer informatie volgt.
 • Expositie gedichten, mei - In de bibliotheek op het Stadsplein kunt u alle gedichten van de gedichtenwedstrijd lezen.
 • Expositie Veterans’ View, tot en met 5 mei - Zet een baret op en beleef missies in dienst van vrede als een veteraan. U kunt de expositie bezoeken als gemeentehuis open is.

Meld uw activiteit

Organiseert u een activiteit voor 75 jaar Vrijheid? Meld deze aan via het kabinet van de burgemeester en gebruik op social media #75jaarvrijheidcapelle. Commerciële activiteiten nemen wij niet op in ons programma.

De activiteiten voor 75 jaar Vrijheid Capelle zijn mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland en de Van Cappellen Stichting.