Donderdagochtend 12 mei 2022 kon sinds lange tijd de naturalisatie ceremonie weer doorgaan. In maart 2020 kwam er door de coronapandemie abrupt een einde aan deze ceremonies en werden alle documenten voor de nieuwe Nederlanders per post verzonden. In het bijzijn van burgemeester Peter Oskam legden vandaag 18 nieuwe Capellenaren de ‘verklaring van verbondenheid’ af om Nederlander te kunnen worden.  

Burgemeester Peter Oskam neemt bij iemand de eed voor naturalisatie af
Burgemeester Peter Oskam neemt bij iemand de eed voor naturalisatie af

Een naturalisatieceremonie is een ceremonie voor mensen die Nederlander worden door naturalisatie of de optieprocedure. Het is een feestelijke bijeenkomst en het laatste onderdeel om de Nederlandse nationaliteit te krijgen. Mensen vanaf 16 jaar die Nederlander willen worden, zijn verplicht aan de ceremonie deel te nemen. Tijdens de ceremonie legt iedereen vanaf 16 jaar een verklaring af waarmee ze beloven de vrijheden en rechten die bij het Nederlanderschap horen te respecteren. Na het afleggen van deze ‘verklaring van verbondenheid’ ontvangen ze het Koninklijk Besluit of Optiebevestiging van het Nederlanderschap waarmee ze hun paspoort kunnen aanvragen. 

Tijdens deze naturalisatieceremonie ontvingen 18 volwassenen en 9 kinderen de Nederlandse nationaliteit. 

Peter Oskam: “Het is fijn dat we deze bijeenkomst weer kunnen organiseren. Ik ontvang deze nieuwe Capellenaren graag persoonlijk om de verklaring van ze te horen en het Koninklijk Besluit of Optiebevestiging te overhandigen. We kijken naar een leuke film over Capelle, ik geef een toespraak en we drinken een kopje koffie samen. Uiteraard mag het maken van foto’s niet ontbreken en geven we een passend geschenk. Volwassenen krijgen een bos bloemen en een Nederlandse vlag en voor de kinderen hebben we een pen in de vorm van een tulp.”