Joram Frieser beschrijft zijn Capelle. Hij is raadslid en fractievoorzitter van BVNL (Belang van Nederland).

Koester de ruimte en het groen in Capelle!

Als kersvers raadslid voor BVNL-Capelle stel ik mezelf graag voor aan u! 
Mijn naam is Joram Frieser en ik ben Capellenaar in hart en nieren. In 1982 ben ik geboren in de Hovenbuurt in Capelle aan den IJssel, waar ik ook ben opgegroeid. Nu, 41 jaar later, woon ik nog steeds in Capelle aan den IJssel met mijn vrouw Merel, mijn dochter Madelief (11) en zoon Thomas (9). De Scandinavische buurt waar wij nu wonen, is een fijne plek. Het is ruim opgezet, rustig, groen en centraal tussen de winkelcentra de Koperwiek en de Terp. Hier hoor je ook nog de vogels fluiten. 

Naast wonen heb ik ook een groot deel van mijn schoolperiode doorgebracht in Capelle (basisschool en middelbare school) en ben ik ook actief lid (geweest) bij verschillende tennisverenigingen. Momenteel ben ik met mijn gezin veel te vinden bij Hockey Club Capelle. Mijn kinderen en vrouw hockeyen bij deze club . Op zaterdag coach ik het team van mijn zoon. Daarnaast verken ik onze stad ook meermaals per week hardlopend in training voor mijn derde marathon. Dat laatste is heel leuk, want zo kom ik op heel veel plekken waar ik anders niet snel zou komen. Mijn favoriete plek in Capelle is de dijk. Waar ik de afwisseling tussen groen, historie en ruimte het mooiste vind met daarbij de IJssel als constante die erlangs stroomt.  

In deze vier decennia heb ik als kind Capelle zien groeien van dorpsachtig naar het huidige Capelle. Als ik aan collega’s in Amsterdam uitleg waar ik woon, vertel ik dat Capelle tegen Rotterdam aan ligt. En dat je tegenwoordig niet meer kan zien waar Capelle eindigt en Rotterdam begint door de bebouwing door de jaren heen.

Dat zie je ook terug in de cijfers. Capelle is na Den Haag, Leiden, Haarlem en Amsterdam de meest dichtbevolkte gemeente van Nederland. Ook qua bebouwing is Capelle vrijwel volgebouwd en is de enige mogelijkheid voor groei nog de lucht in met woningen. Mijn zorg hierbij is dat het groene karakter hierbij verloren gaat. En we moeten oppassen dat Capelle straks een muur van hoogbouw wordt, waar groen en ruimte enkel iets van vroeger was.  

Joram Frieser
Raadslid en fractievoorzitter BVNL