Capelle aan den IJssel vangt – net als alle andere gemeenten in Nederland – Oekraïense vluchtelingen op. Op de opvanglocatie Rivium bieden wij opvangplekken voor ongeveer 200 Oekraïense vluchtelingen. Wij werken samen met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond om de opvang van vluchtelingen in onze regio zo goed mogelijk te regelen. Zij zijn verantwoordelijk voor de coördinatie van de opvang in onze regio.

Op de website van de Veiligheidsregio Rotterdam(externe link) vindt u het antwoord op veel vragen over de opvang en het aanmelden voor opvang. Op de website kunt u ook kiezen voor een Oekraïense en/of Engelse vertaling.

Naast deze gemeentelijke opvang worden er ook Oekraïense vluchtelingen opgevangen door particulieren in Capelle aan den IJssel. Hieronder vindt u informatie over enkele praktische zaken waar u als vluchteling of bewoner mee te maken hebt of kunt krijgen.

Перейти на цю сторінку українською
Go to the page in the English language

Inschrijving Basisregistratie Personen (BRP)

Een Burgerservicenummer (BSN) is belangrijk. Dat heeft u bijvoorbeeld nodig voor het openen van een bankrekening en het aanvragen van leefgeld. Ook om te mogen werken in Nederland heeft u een BSN nodig. U krijgt een BSN door registratie in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente Capelle aan den IJssel. Maak hiervoor een afspraak met de gemeente. Bel tussen 8.00 en 17.00 uur naar +31 10 284 86 88.

Om u in te schrijven in de Basisregistratie Personen heeft u het volgende nodig:

  • U moet de Oekraïense nationaliteit hebben.
  • U moet een geldig internationaal paspoort, een ID-kaart of een verklaring van identiteit en nationaliteit van de Oekraïense ambassade meenemen.
  • Heeft u deze documenten niet voor uw kinderen? De medewerkers van de gemeente zullen u verder helpen en informeren naar de mogelijkheden.
  • Heeft u geboorteaktes van u en uw kinderen, een huwelijksakte (als u getrouwd bent) of een scheidingsakte (wanneer u gescheiden bent)? Neem die dan mee. Daarmee toont u aan dat er een relatie is tussen u en uw kinderen, of tussen u en uw partner. Als u bent ingeschreven in de BRP duurt het een paar weken voordat u uw BSN per post opgestuurd krijgt.

(Wijziging) Verblijfplaats

Kunt u als gastgezin de vluchtelingen niet langer meer opvangen? Of heeft u andere vragen over het verblijf van vluchtelingen in Nederland? Neem dan contact op met Stichting Welzijn Capelle (SWC).

Aanmelden kan via:

Krijgt u buiten kantooruren geen contact met SWC? En is er spoed? Neem dan contact op met de politie:

Leefgeld en werk

Iedere Oekraïense vluchteling heeft recht op leefgeld. Zoals hierboven aangegeven heeft u voor het aanvragen van leefgeld een burgerservicenummer (BSN) nodig. Zodra u een BSN heeft gekregen, kunt u naar een Nederlandse bank gaan om een bankrekening te openen. Die heeft u nodig om het leefgeld te ontvangen.

Sociale Zaken IJsselgemeenten kan u helpen met vragen over werken in Nederland, ook regelen zij het leefgeld. Kijk op de website(externe link) voor meer informatie. Of mail naar oekraine@ijsselgemeenten.nl

Hulpaanbod Stichting Welzijn Capelle

Stichting Welzijn Capelle (SWC) is de welzijnsorganisatie van Capelle aan den IJssel. Deze organisatie biedt hulp, informatie en advies aan iedereen die in Capelle woont. SWC ondersteunt ook vluchtelingen en de gastgezinnen van Oekraïense vluchtelingen.

U kunt terecht bij SWC met al uw vragen over (geestelijke) gezondheid, uw thuissituatie, (vrijwilligers)werk, school, financiën en problemen van of met kinderen en jongeren. U kunt ook contact opnemen als u bijvoorbeeld een brief heeft gekregen die u niet begrijpt. Of voor hulp om toeslagen aan te vragen.

Aanmelden kan via:

SWC kan ook op huisbezoek komen voor hulp en ondersteuning, als u dat wilt. Lees meer informatie op www.welzijncapelle.nl(externe link).

Medische zorg

Voor noodgevallen, bel 112.

Voor medische zorg eerst naar de huisarts

Voor andere spoedeisende hulp en reguliere zorg gaat u eerst naar de huisarts van uw gastgezin. De huisarts is in Nederland het eerste aanspreekpunt voor medische vragen, indien nodig kan de huisarts u doorverwijzen naar een specialist (in het ziekenhuis). Voor specialistische hulp heeft u een verwijsbrief nodig van de huisarts. Ook voor psychosociale hulp kunt u bij de huisarts terecht. Ook hiervoor kan de huisarts u doorverwijzen voor passende hulp.

Spoedeisende hulp

Voor spoedeisende hulp in de avond, nacht en weekenden kan de huisartsenpost (HAP) worden gebeld. De huisartsenpost bevindt zich in het IJsselland Ziekenhuis. Telefoon: +3110 279 92 62

Kosten voor medische zorg

De overheid betaalt sommige kosten voor medische zorg. Uw zorgverlener kan de medische kosten declareren. Kijk voor meer informatie over zorg en zorgkosten op www.zorgverzekeringslijn.nl/ukrainian(externe link).

Andere zorgvragen

Voor andere zorgvragen kunt u terecht bij www.GGDRotterdamRijnmond.nl(externe link).

Overige informatie

Nuttige links

Geld doneren

Wilt u geld doneren? Dan kan dat via de acties van landelijke organisaties als Giro 555, het Rode Kruis of Vluchtelingenwerk.

Hoe kunt u helpen?

Wilt u iets doen voor (Oekraïense) vluchtelingen? Kijk dan op het platform van Refugeehelp, hier vindt u een overzicht van de verschillende initiatieven in Nederland:

Vragen?

Vragen aan de gemeente kunt u mailen naar oekraine@capelleaandenijssel.nl.