Mevrouw Anke van Dijke, (onder andere) bestuurder van Stichting Fier, werd gisteren benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Peter Oskam speldde de versierselen behorende bij de Koninklijke Onderscheiding op in het Van Cappellenhuis tijdens het symposium over expertiseontwikkeling op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties. 

Anke van Dijke is bestuurder bij Stichting Fier, het landelijk expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Het is de meest voorkomende vorm van geweld in onze samenleving. Mede onder haar bezielende leiding is Fier uitgebouwd van een kleine regionale stichting tot een landelijk expertise- en behandelcentrum met (inter)nationale contacten. De Veilige Veste in Capelle aan den IJssel is een van de twee opvanglocaties van Fier. 

Burgemeester Peter Oskam over de verdiende onderscheiding: “Dit lintje is uitgereikt aan iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd. Zij heeft werkzaamheden verricht die voor de samenleving bijzondere waarde hebben. Sinds 2021 hebben we hier in Capelle de Veilige Veste waarvoor Anke zich, samen met anderen, vol overgave heeft ingezet. Dit symposium is een bijzonder moment om stil te staan bij haar inzet en om die reden mocht ik vandaag hier in Capelle de versierselen opspelden.” 

Anke van Dijke van Fier en burgemeester Peter Oskam
Anke van Dijke en burgemeester Peter Oskam (foto van Frank de Roo)

Meer dan bestuurder

Naast de inspanningen als bestuurder van de stichting Fier heeft mevrouw Van Dijke meerdere publicaties geschreven over onderzoek naar loverboys, seksuele uitbuiting en mensenhandel. Ook verrichtte zij lobbywerk om Fier te laten erkennen als ABWZ/GGZ instelling. Haar inzet in de strijd tegen onnodig ingewikkelde regelgeving en administratie van gemeenten en zorgverzekeraars mag ook niet ongenoemd blijven, evenals haar (vrijwillige) advieswerk aan diverse organisaties en stichtingen in Caribisch Nederland.