Jeugdparticipatie staat hoog in het vaandel bij de gemeente Capelle. Daarom hebben we een kinderburgemeester, een kindercollege en een jongerenraad.

Kindercollege

Groepsfoto nieuwe kindercollege

Kinderburgemeester Melodie Dronkers en het Kindercollege van Capelle aan den IJssel. (foto: Frank de Roo)

Het Capelse kindercollege bestaat uit burgmeester Melodie Dronkers, Jay-rinzho Leenheer (loco-Kinderburgemeester) en kinderwethouders: Amir El Kebir, Julia Zomer, YoYo Zhang, Laura van Gelderen, Keira Chin On, Raphaela Teixeira Lima Evora en Salma Duijvestijn.

Dit kindercollege zet zich in om alle kinderen mee te kunnen laten doen aan leuke sportactiviteiten en waterspelletjes in de wijk. Steeds meer kinderen zitten achter de computer of tablet. De kinderburgemeester vindt het juist belangrijk dat kinderen lekker naar buiten gaan om te spelen, bewegen en elkaar te ontmoeten.

Kindercollege op social media

Kinderburgemeester en - college

Capelle hecht veel waarde aan jeugdparticipatie. Door participatie wordt de inbreng van kinderen en jongeren vergroot en hun positie versterkt. In 2011 gaven we met het instellen van een kinderburgemeester een extra impuls aan de participatie van kinderen in de basisschoolleeftijd. De kinderburgemeester krijgt ondersteuning van leeftijdsgenoten uit het kindercollege.

Taken kinderburgemeester

De kinderburgemeester overlegt een paar keer per jaar met het kindercollege over van alles wat met kinderen in Capelle aan den IJssel te maken heeft, zoals de inrichting van speelplekken of het kindersportaanbod. Ook overlegt de kinderburgemeester een paar keer met de kinderwethouders. Gezamenlijk proberen zij Capelle leuker te maken voor kinderen. De kinderburgemeester heeft daarnaast ook een aantal ceremoniële taken, samen met burgemeester Peter Oskam en wethouder Ans Hartnagel.

Kinderburgemeester uitnodigen voor uw feestelijke of officiële moment

Jongerenraad

De Capelse Jongerenraad (CJR) is de schakel tussen de Capelse jongeren en de gemeente. Zij laten de stem horen van onze jongeren. De raad bestaat uit leden in de leeftijd van 14 tot 23 jaar.

Logo Capelse Jongerenraad

Ben je benieuwd naar de CJR en wil je misschien lid worden? Neem dan contact op met de jeugdgriffier Mariska Schabbing via: 

Jongerenraad online

Te downloaden: