Jeugdparticipatie staat hoog in het vaandel bij de gemeente Capelle. Daarom hebben we een kinderburgemeester, een kindercollege en een jongerenraad.

Kindercollege

groepsfoto kindercollege 2022
Kinderburgemeester Taras Galagan en het Kindercollege van Capelle aan den IJssel. (foto: Désirée Verstege)

Kinderburgemeester en kinderwethouders

Het Capelse kindercollege wordt gevormd door burgemeester Taras Galagan, Jade Deleye (loco kinderburgermeester) en de kinderwethouders Joas Bergwerff, Chrys Isri, Anne Kraak, Henrick Verhoef en Aida Maulen. Yoyo Zhang wordt als oud-kinderwethouder nu assistent-begeleider van het kindercollege.

Kindercollege op social media

Wat is het Kindercollege?

Het Kindercollege bestaat uit 1 kinderburgemeester en meerdere kinderwethouders. Ieder jaar is er een nieuw Kindercollege. De kinderen in het Kindercollege denken mee over belangrijke onderwerpen voor kinderen, zoals de inrichting van speelplekken of het kindersportaanbod. Zij komen ook met eigen plannen om Capelle nog leuker en beter te maken! De gemeente Capelle aan den IJssel vindt het belangrijk om samen met kinderen te praten over hoe het anders of beter kan. Met een moeilijk woord noemen we dit: jeugdparticipatie.

Wat doet het Kindercollege?

Het Kindercollege vergadert en bespreekt hierin de activiteitenkalender, ideeën voor Capelle aan den IJssel en andere belangrijke zaken. Ook staan er leuke, belangrijke en leerzame activiteiten op de kalender zoals: 

  • De intocht van Sinterklaas 
  • Het aan doen van de lichtjes in de kerstboom op het Stadsplein 
  • Dodenherdenking 
  • Valentijnsdag (Capelle Love City)

Kinderburgemeester uitnodigen voor uw feestelijke of officiële moment

Jongerenraad

De Capelse jongerenraad (CJR) is de schakel tussen de gemeente en de Capelse jongeren. De raad bestaat uit leden tussen de 12 en 25 jaar.

Logo Capelse Jongerenraad

CJR op social media

Volg de CJR op Instagram(externe link)

Wat doet de Capelse Jongerenraad?

Tijdens vergaderingen wordt er meegedacht en advies gegeven over alle onderwerpen die te maken hebben met jongeren in Capelle. Daarnaast organiseert het CJR een aantal activiteiten en evenementen voor jongeren zoals de SMAACK XL pre-party. 

Wil je ook lid worden?

Als lid van de jongerenraad ben jij de stem van de jongeren in Capelle! Je maakt op een leuke manier kennis maken politiek, leert nieuwe mensen kennen om je netwerk uit te breiden en kan verschillende cursussen volgen. Het staat goed op je CV én je krijgt er een vergoeding voor!

Contact

Ben je benieuwd naar de CJR en wil je misschien lid worden? Neem dan contact op met de jeugdgriffier Anne Visker via

cjr@capelleaandenijssel.nl
 

Te downloaden: