De lente is begonnen en daarmee ook het zonnebrandseizoen. Insmeren met een zonnebrandmiddel is erg belangrijk op het moment dat je de zon in gaat. Elke twee uur insmeren verkleint namelijk de kans op het krijgen van huidkanker. Uit cijfers blijkt dat het aantal huidkankerpatiënten in Capelle aan den IJssel 19% hoger ligt dan het landelijk gemiddelde. Van deze cijfers is de gemeente geschrokken en vindt dat er actief iets gedaan moet worden om te zorgen dat dit cijfer daalt.

Veel mensen vinden het heerlijk als het zonnetje weer schijnt. Lekker eropuit met de fiets of een dagje naar het strand. De zon zorgt voor energie en de aanmaak van geluksstofjes. Door zon maakt je huid ook vitamine D aan. En dat is weer goed voor je botten, je tanden en je weerstand. Maar zonnestralen kunnen ook schadelijk zijn!

Uv-straling
Helaas schijnt er al snel te veel zonlicht op je huid, waardoor je huid beschadigt. De grote boosdoener is uv (ultraviolette)-straling. Uv-straling bestaat uit:

  • Uv-A: straling waardoor je huid veroudert
  • Uv-B: straling die ervoor zorgt dat je verbrandt
  • Uv-C: deze straling is erg schadelijk, maar wordt tegengehouden door de ozonlaag

Uv-straling vergroot het risico op huidkanker. Het beschadigt namelijk je DNA. Het aantal mensen met huidkanker neemt snel toe: elk jaar komen er 77.000 mensen bij. Door elke twee uur (of vaker) te smeren met zonnebrandcrème bescherm je je huid tegen uv-stralingen.

Kinderen smeren zich in met zonnebrandcreme, het middel komt uit de zonnebrandpaal bij de Watervallei in het Schollebos
Spelende kinderen bij de Watervallei in het Schollebos smeren zich tussendoor in met zonnebrandcrème uit de paal.

Zonnebrandcrème voor iedereen
Als gemeente willen we Capellenaren bewust maken van de gevaren van de zon. We vinden het ook erg belangrijk dat zoveel mogelijk mensen toegang hebben tot beschermende zonnebrandmiddelen. Daarom hebben we op twee plaatsen in Capelle aan den IJssel een zonnebrandpaal geplaatst. Er staat een paal in het Schollebos bij de Watervallei en een paal in de Hoeken. Bij deze paal kan je gratis zonnebrandcrème krijgen. De zonnebrandpalen zijn gemaakt voor buiten gebruik. Omdat het niet nodig is om ’s avonds of ’s nachts gebruik te maken van zonnebrandmiddel schakelen de palen automatisch aan en uit.

Donatie aan de Capelse voedselbank
Zonnebrandcrème is helaas vaak best duur, ook al is een goedkoper zonnebrandmiddel net zo goed als een dure fles. Helaas heeft niet iedereen de financiële middelen om zonnebrandmiddel te kopen. Wethouder Volksgezondheid en preventie Marc Wilson vindt het belangrijk dat zonnebrandcrème voor zoveel mogelijk Capellenaren beschikbaar is: “Voorkomen is beter dan genezen. En door goed insmeren kan een hoop ellende voorkomen worden. Een groep Capellenaren heeft het financieel niet breed en moet keuzes maken waar zij geld aan uitgeven. Zonnebrandcrème staat dan niet bovenaan het boodschappenlijstje. Dat geldt zeker voor de Capellenaren die gebruik maken van de Voedselbank. Daarom ben ik blij dat we 400 flessen zonnebrandmiddel hebben kunnen doneren aan de Capelse Voedselbank.” 

Feiten en fabels
Er gaan veel fabels rond over zonnebrandmiddelen. Zo wordt vaak gedacht dat je niet bruin wordt door te smeren met factor 50. Dit is een misverstand. De factor heeft namelijk invloed op de tijd die je door kan brengen in de zon zonder te verbranden. En het is ook een fabel dat je met sommige zonnebrandmiddelen maar één keer per dag hoeft te smeren. Je beweegt, zweet of zwemt. Ook aan en uitkleden heeft invloed. Het is dus belangrijk om je vaker dan één keer per dag te smeren.

Nog een fabel is dat het een goed idee is om regelmatig onder de zonnebank te gaan voordat je op vakantie gaat. Onder de zonnebank krijg je zowel uv-A als uv-B straling op je huid. De hoeveelheid uv-A-straling is zelfs onder de zonnebank nog veel hoger dan in de zon. Wist je dat de kans op een melanoom (vorm van huidkanker) zelfs met wel 75% toeneemt wanneer je voor je dertigste regelmatig onder de zonnebank gaat?

Hoe kan je jezelf het best beschermen tegen de zon?

  • Blijf uit de hete zon tussen 12.00 en 15.00 uur
  • Smeer je elke twee uur dik in met zonnebrandcrème
  • Draag beschermende, lichte kleding, een zonnebril en een hoed of pet

Meer informatie over veilig de zon in

Wil je meer weten over veilig de zon in? Kijk eens op onderstaande websites: