Praat met de Raad

De gemeenteraad van Capelle aan den IJssel behandelt onderwerpen die Capelse inwoners aangaan. Daarom hecht de gemeente waarde aan de inbreng van inwoners. Welke rol u als inwoner kunt hebben, leest u hieronder.

 • Inspreken bij vergaderingen

  Tijdens de vergaderingen van de gemeenteraad en raadscommissies heeft u de mogelijkheid om in te spreken. De gemeente wil namelijk graag weten wat er in Capelle leeft. Door er achter te komen wat er bij de inwoners leeft, kunnen de gemeenteraadsleden goede afwegingen maken en de Capelse samenleving vertegenwoordigen met hun beslissingen.

 • Burgerinitiatief

  Wilt u dat de gemeenteraad een door u aangedragen onderwerp bespreekt in de raadsvergadering? Maak dan gebruik van het burgerinitiatief. De gemeente adviseert daarbij om informatie in te winnen bij de raadsgriffier voordat u een burgerinitiatief opstart.

 • Gast van de raad

  De gemeenteraad vindt het belangrijk om contact te hebben met de inwoners van de gemeente Capelle. De raad vindt het leuk om u een kijkje te laten nemen in de keuken van de raad. Daarom nodigt de raad inwoners uit als gast van de raad bij de raadsvergaderingen. In de raadskalender ziet u wanneer de vergaderingen plaatsvinden.

 • Referendum

  Een referendum is een stemming onder de kiesgerechtigde Capelse inwoners over een te nemen besluit van de gemeenteraad. De inwoners kunnen voor of tegen het besluit stemmen. Raadsleden zijn niet gebonden aan de uitslag van een referendum. Zij kunnen per referendum bepalen of zij zich al dan niet aan de uitslag zullen houden.

 • Hoe word je raadslid?

  In maart 2018 waren er gemeenteraadsverkiezingen. De volgende gemeenteraadsverkiezingen zijn in maart 2022. Dat is het moment voor elke Capellenaar van 18 jaar of ouder om te bepalen wie er in de gemeenteraad komen. Met jouw stem heb je invloed op wat in de stad gebeurt. Maar je kunt zich ook zelf raadslid worden!

  Misschien vraag je je af, waarom je raadslid zou willen worden. Daarom hebben we de belangrijkste redenen op een rijtje gezet.