Jongeren in debat over invoering Jongerenpolitie (03-12-2019)

Foto van de jongeren van het IJsselcollege in debat in de raadzaal

Het gemeenteraadspel wordt al een aantal jaren in de raadzaal van het Capelse gemeentehuis door leerlingen van het IJsselcollege gespeeld. Leerlingen spelen een raadsvergadering na en zijn raadslid, collegelid, journalist of inspreker. De docenten maatschappijleer – de heer Roos en raadslid Kolster – hebben het spel begeleid. Mike Dallau – leerling VWO 6 – speelde de rol van journalist en heeft een kort verslag geschreven.

Op woensdag 27 november was weer het jaarlijkse gemeenteraadspel. Ieder jaar doen de 4e klassen havo/vwo en de 3e klassen mavo van het IJsselcollege een dagje alsof ze echt in de gemeenteraad zitten. De laatste paar jaar vond het spel vanwege een verbouwing plaats in een tijdelijke raadzaal, maar dit jaar mochten de leerlingen voor het eerst vergaderen in de verbouwde raadzaal van het gemeentehuis. Het was dit jaar de 35e keer dat het spel werd gespeeld, dus dat was natuurlijk extra bijzonder. Vanwege het grote aantal leerlingen vonden er maar liefst drie spellen plaats. Elk spel werd geopend door een bijzondere gast. Dit waren wethouders Harriët Westerdijk en Nico van Veen en plaatsvervangend raadsgriffier Ariëtte Goslings.

Bij het gemeenteraadspel zijn, net als in het echt, alle politieke partijen in de gemeenteraad vertegenwoordigd. De leerlingen zijn ook al lang bezig geweest met de voorbereidingen. Iedereen weet waar hun partij voor staat en heeft dan ook een speech geschreven met de ideeën van hun eigen partij erin verwerkt. Het gemeenteraadspel heeft ieder jaar een probleemstelling waar de leerlingen over gaan discussiëren. Net als voorgaande jaren ging het over de vraag of er een jongerenpolitie zou moeten komen in Capelle aan den IJssel.

Het plan zou dan zijn dat jongeren als bijbaantje bij de jongerenpolitie konden gaan om de criminaliteit in Capelle te bestrijden. Het werk zou altijd samen worden gedaan met een meerderjarige en alles zou plaats gaan vinden in een aanbouw in het Capelse jongerencentrum Capsloc. Ondanks dat er steeds dezelfde probleemstelling wordt gebruikt, komen er toch steeds nieuwe argumenten naar boven.

Foto van jongeren in debat fotograaf Mike Dallau Al was er dit jaar wel een onderwerp dat vaak naar voren kwam, het financiële plaatje. Het hele plan voor een jongerenpolitie zou te duur zijn en de cursussen zouden geld moeten gaan kosten om alle uitgaven terug te verdienen. Na de speeches en discussies kunnen er amendementen worden ingediend, die aan de hand van een stemming wel of niet uitgevoerd worden. De hogere functies zoals voorzitter en wethouders worden altijd gedaan door oud MEP’ers (deelnemers van het Model European Parliament). Bij het eerste spel werd er unaniem voor een jongerenpolitie met amendementen gestemd, en ook bij het tweede spel was een grote meerderheid voor. Bij het derde spel konden ze het helaas niet eens worden, en is er voor gekozen het plan voor een jongerenpolitie niet door te laten gaan.

Mike Dallau
Leerling IJsselcollege VWO 6