Wethouder Rik van Woudenberg was woensdag 31 januari bij de voorstelling ‘Magic Traffic Show’ in het Isala Theater. Het publiek van de show bestond uit de 400 leerlingen van protestants christelijke basisschool De Horizon. Deze school won de theatershow als prijs voor hun inzet tijdens de Capelse Schoolbrengweek. Deelnemende scholen hebben in deze week ouders en leerlingen aangemoedigd om zoveel mogelijk lopend of op de fiets naar school te komen.

De Schoolbrengweek

De Capelse Schoolbrengweek was in oktober. Deelnemende scholen besteedden een week lang extra aandacht aan de manier waarop leerlingen naar school kwamen. Het doel was om dit zoveel mogelijk lopend of op de fiets te doen. Door naar school te fietsen of lopen, wordt de verkeersveiligheid rond de school beter. Er is namelijk minder drukte door auto’s. Bovendien is bewegen gezond en doen kinderen ervaring op in het verkeer. Ook is het beter voor het milieu om vaker de auto te laten staan. 

Meeste leerlingen op de fiets 

Scholen konden zelf via een website bijhouden op welke manier leerlingen naar school kwamen. Tijdens de Schoolbrengweek kwam 72 procent van de leerlingen van De Horizon met de fiets of lopend naar school. De meeste leerlingen kwamen op de fiets: 41 procent. Daarnaast kwam 31 procent lopend naar school. De overige 28 procent van de leerlingen werd met de auto of scooter gebracht. Als beloning voor dit resultaat heeft de school de theatervoorstelling ‘Magic Traffic Show’ gewonnen voor alle leerlingen. 

Wethouder Rik van Woudenberg met kinderen van De Horizon en de schooldirecteur op het podium bij de 'Magic Traffic Show'.
Wethouder Rik van Woudenberg met een groep kinderen van De Horizon en schooldirecteur Jacqueline Tegelaar op het podium tijdens de 'Magic Traffic Show'. (Foto: Frank de Roo)

Wethouder Rik van Woudenberg: “Als gemeente vinden we de veiligheid rondom scholen enorm belangrijk. Ik ben dan ook blij om te zien dat De Horizon zoveel inzet heeft getoond om het lopen en fietsen naar school te stimuleren en daarmee bij te dragen aan de verbetering van verkeersveiligheid. Het onderstreept dat niet alleen de gemeente, maar ook scholen en ouders zelf een cruciale rol spelen in het creëren van een veilige en gezonde schoolomgeving. We hopen dat volgend jaar nog meer scholen mee gaan doen aan dit mooie initiatief!”

Acties voor veilige schoolomgeving

De Schoolbrengweek is een samenwerking van gemeente Capelle aan den IJssel en SCHOOL op SEEF. Activiteiten van SCHOOL op SEEF helpen basisschoolleerlingen veilig gedrag in het verkeer aan te leren. Naast de Schoolbrengweek worden er ook andere acties gehouden. Voorbeelden hiervan zijn aandacht voor veilige routes van en naar school, het fietsverkeersexamen en acties die draaien om het belang van goede fietsverlichting.