Testen op corona is niet meer nodig. Alle GGD’en stoppen daarom na 17 maart met het afnemen van de testen. Onze testlocaties zijn vanaf dat moment gesloten en je kunt geen afspraak meer maken. Ook Aquapelle sluit haar deuren als testlocatie. Deze locatie blijft voorlopig nog wel open voor vaccinaties.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besloot dat er in het voorjaar van 2023 geen nieuwe vaccinatieronde tegen corona komt. Alleen mensen met een medisch hoog risico en een verwijzing van een medisch specialist kunnen nog een extra herhaalprik krijgen. En u kunt nog bij de GGD terecht als u 12 jaar of ouder bent en nog geen prikken uit de basisserie of herhaalprik hebt gehad.

Herstelbewijs

Bij het inreizen vragen sommige landen nog om een Digitaal Corona Certificaat (DCC). Deze krijg je bij voldoende vaccinaties, of met een geldig herstelbewijs na een coronabesmetting. Na 17 maart kan je dit herstelbewijs alleen nog bij commerciële partijen krijgen.

Deze adviezen gelden nu

We zijn met corona in een volgende fase gekomen. Corona kan nu – net als de griep – gezien worden als een van de luchtweginfecties die je kunt krijgen en waarmee je andere kunt besmetten. Daarom zijn de corona-specifieke adviezen per 10 maart vervallen.

Tegelijk willen we mensen met een kwetsbare gezondheid blijven beschermen. De algemene adviezen bij luchtwegvirussen om verspreiding te voorkomen, helpen daarbij. Voor meer informatie: www.mijnvraagovercorona.nl(externe link).

Bij corona gelden nu dezelfde adviezen als bijvoorbeeld bij griep en verkoudheid:

  • Blijf thuis wanneer je ziek bent;
  • Overleg met je werkgever of je thuis kunt werken als je lichte klachten hebt;
  • Vermijd fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie als je zelf klachten hebt. Draag een mond-neusmasker als fysiek contact toch nodig is (zoals bij mantelzorg);
  • Hoest en nies in je elleboog. Was vaak en goed je handen, ook als je geen klachten hebt;
  • Zorg voor voldoende ventilatie van binnenruimtes.